28 Αυγ 2008

Η σημασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας...

Γράφει η Λένα Ζαρμπαλά:
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια "Πολιτιστικός" μια πρώτη προσέγγιση θα μπορούσαμε να κάνουμε στον ορισμό "Πολιτισμός".Με τον όρο αυτό εννοούμε το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων ενός λαού ή ομάδας ανθρώπων.Ο όρος "Πολιτισμός" έχει μια διαφορετική εξέλιξη αφού στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε τα πολιτικά πράγματα,δηλαδή τις πολιτικές υποθέσεις και την ενασχόληση του πολίτη με αυτές.Με τη σημερινή έννοια,εμφανίστηκε περίπου το 1789 στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γαλλία από τους Διαφωτιστές.Στη νεοελληνική γραμματεία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1829 από τον Αδαμάντιο Κοραή.Είναι αντίστοιχος των Διεθνών όρων "civilization" και "culture".Γίνεται φανερό,ότι ο πολιτισμός είναι η ίδια η δραστηριότητα του ανθρώπου.

Οι όροι "Πολιτισμός" και "Πολιτιστικός" συνδέονται και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον,αφού ως "Πολιτιστική" μπορεί να οριστεί κάθε ανθρώπινη ανάγκη να εκφραστούν και να προβληθούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα ενός λαού.Απόρροια ένδειξης πολιτισμού αποτελούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα τόπο,με στόχο να δώσουν ζώη,να καλλιεργήσουν την πρόοδο και να αφυπνίσουν συνειδήσεις.Φέτος το καλοκαίρι στην πόλη της Φιλιππιάδας,έλαβαν χώρα αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κι αυτό έγινε φανερό από τη θερμή συμμετοχή του κόσμου.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Φιλιππιάδας,όπως και σε κάθε τόπο, κρίνονται απαραίτητες αφού ο ρόλος τους είναι σημαντικός.Αφενός,εκπαιδεύουν και επιμορφώνουν το άτομο,αφετέρου "παιδεύουν" κι ομορφαίνουν την ψυχή του.Επιπρόσθετα,η ανταλλαγή στοιχείων καθώς και η επαφή του ανθρώπου με άλλους πολιτισμούς τον εξευγενίζει αλλά και τον φέρνει πιο κοντά στις ρίζες τών προγόνων του.

H Φιλιππιάδα,ως ιστορική πόλη,έχει ανάγκη να αναδείξει τον πολιτισμό της.Οι νέοι της Φιλιππιάδας πρέπει να σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αλλά και οι παλιότεροι οφείλουν να στηρίξουν τους κόπους μας,ώστε να φυσήξει ένας καινούργιος άνεμος στην πόλη μας που θα μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους,θα αποτελέσει πηγή ζώης κι έμπνευσης,πηγή δημιουργίας κι εξέλιξης αλλά πάνω από όλα θα μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες μας και στους προγόνους μας,σε εκείνους που έθεσαν τις βάσεις....κι όρισαν εμάς ως αντάξιους συνεχιστές του έργου τους!

Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο δύο πολύ δραστήριους Συλλόγους της πόλης μας "τον Σύλλογο Γυναικών Φιλιππιάδας" αλλά και "τον Σύλλογο Περί Βιβλίου" που έχουν εργαστεί σκλήρα για να δώσουν πνοή στην πόλη μας και να προβάλλουν τον πολιτισμό της!Τέλος,θα έκανα θερμή παράκληση στους εκπροσώπους της πόλης μας να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε νέα μας προσπάθεια....
γιατί ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη....

4 Comentários:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος μας υστερεί πολύ στα θέματα των πολιτιστικών. Αρχικά πρέπει να οργανωθεί ένα τμημα στο Δημο να ασχολείται καθαρά με τα πολιτιστικα! Ειναι κρίμα που δεν υπάρχει καθιερώμενο καλοκαιρινό προγραμμα γεματο με εκδηλώσεις σε κάθε πλευρά του Δημου, είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες και απλές. Δε νοείται πως στη Φιλιππιάδα δεν εχουμε εναν θεσμό ωστε να υπαρχει το ενδεχόμενο κάθε χρόνο να μεγαλώνει.Ο συλλογος Γυναικών με το καρναβαλι εχει κανει πολύ καλη δουλεια. Αλλα αρκεί????Ο Περι Βιβλίου ακίομα καλύτερη μιας και βαδίζει στα σωστα βήματα και ωραίες εκδηλώσεις. Αμα υπήρχε κ η αναλογη υποστήριξη θα γινόταν ακόμα καλύτερα. Εχουμε μεγάλο κενό στα πολιστικά στη πόλη μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε μου φιλε,απο τοτε που ημουν μικρο παιδι δε θυμαμαι τον εαυτο μου ποτε να πηρε μερος σε καρναβαλι της Φιλιππιαδας γιατι πολυ απλα δεν ειχαμε καθιερωσει το συγκεκριμενο θεσμο!Καθε μικρη προσπαθεια που γινεται στην πολη μας καλο θα ηταν να την επαινουμε αλλα κι εμεις οι ιδιοι αν θελουμε κτ περισσοτερο να προσπαθουμε γι αυτο...Τελος αν θελουμε να καλυψουμε το κενο που υπαρχει στα πολιτιστικα καλο θα ηταν να σταματησουμε να σκεφτομαστε ατομικα και να αχισουμε να εργαζομαστε συλλογικα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Παντως γενικά εκτός των εκδηλώσεων γυναικών, κάποιες πολυ καλές προσπάθειες του Περι Βιβλιου Συλλογο και μερικές των Χορευτικών, δεν υπαρχει κάτι αλλο. πρέπει να ξεφύγουμε λίγο απο εκδηλώσεις του "παταριού" ή αλλιώς του ποδαριού!!! Ας δουμε και λίγο παραπέρα δε κανει κακό...Από δημο τιποτα το αξιομνημονευτο πάντως...

Ποτε θα έρθει η στιγμή να οργανωθεί ενα πολιστικό καλοκαίρι απο τον Δημο και θα έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα του από τον Μαιο...??! Δε λέω να γίνει απο την μια σστιγμή στην άλλη...αλλα πολυ φοβαμαι πως για μερικούς φαίνεται πολύ μακρινο...Μια προσπάθεια αξίζει τουλαχιστον!

gge είπε...

Δυστυχώς η πόλη βρίσκεται μακριά από αυτό το άγνωστο για τους περισσότερους που λέγετε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Οι μόνες εκδηλώσεις είναι αυτές των χορευτικών και λίγες που γίνονται στις γύρω περιοχές από άλλους δήμους. Ίσως σε μερικά χρόνια αναλάβουν τα ηνία άνθρωποι νέοι με όραμα για την πόλη να καταφέρουν να γίνει κάτι διαφορετικό. Αλλιώς 8α μείνουμε κολλημένοι στο πατάρι/ποδάρι και τίποτα το ουσιαστικό δεν θα γίνετε!!

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO