5 Αυγ 2008

Λίμνη Ζηρού, μοναδική ομορφιά σε ένα σύνθετο πρόβλημα, Μέρος Ι

Γράφει η Ζέττα Αντωνοπούλου, αρχαιολόγος, MSc Ε.Μ.Π. στο περιοδικό MONUMENTA :
Κατευθυνόμενοι από την Άρτα προς τα Ιωάννινα και έχοντας μόλις περάσει την κωμόπολη της Φιλιππιάδας, στα δεξιά μας φαντάζει το μοναστήρι της Παντάνασσας, μοναδικό μνημείο του 13ου αιώνα που επιβάλλεται στο ηπειρώτικο τοπίο. Ίσα που προλαβαίνει κανείς να δει την πινακίδα που κατευθύνει στη Λίμνη Ζηρού, αριστερά της Εθνικής οδού.

Είχα την τύχη να με ξεναγήσουν στην περιοχή ντόπιοι κάτοικοι και να μου διηγηθούν τις ιστορίες της λίμνης που συχνά συνδέονται με τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Για τους περισσότερους, που έχουν χορτάσει τα οφέλη της φύσης, πρωταγωνιστής του μέρους εκείνου δεν είναι η ίδια η λίμνη, ούτε το μοναδικό δάσος που απλώνεται στις όχθες της, αλλά η «Παιδόπολη» της Φρειδερίκης, που χτίστηκε το 1950 -55 για την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Για εμάς, τους κατοίκους των πόλεων, η ομορφιά της φύσης υπερισχύει των δημιουργημάτων του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον όμως για την ιστορία τους και ο προβληματισμός για τη σημερινή τους κατάσταση προκαλούν την αγωνία μας.

Φτάνουμε στην «κλειδωμένη» Πύλη της Παιδόπολης, που πλέον κρατά ένα ρόλο διακοσμητικά ερειπιώδη. Η διαδρομή συνεχίζεται στο οικολογικό πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στο λόφο πάνω από τη λίμνη. Κατά μήκος του θαυμάζουμε τα πράσινα νερά και τον αντικατοπτρισμό του βράχινου όγκου της απέναντι όχθης. Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από τη σλαβική λέξη Ozero (λίμνη), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από σλαβικά φύλα. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν. Οι διαστάσεις της λίμνης είναι περίπου 900m Χ 600m. Το μέγιστο βάθος της βρέθηκε 70 μ., ενώ στη βόρεια όχθη το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μ. Η νότια όχθη «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά.

Κάπου εκεί, κατεβαίνουμε στη μικρή αποβάθρα, περιεργαζόμαστε το μετρητή της στάθμης του νερού και απομένουμε να «βυθιζόμαστε» στην ήρεμη εικόνα. Η ακύμαντη ιριδίζουσα επιφάνεια της λίμνης, διάστικτη από πρασινωπές ανταύγειες, προσδίδει στο τοπίο μια μοναδική ομορφιά. Όπως κοιτάς τα νερά της, σου μοιάζουν καλυμμένα από ένα πέπλο ησυχίας, ομορφιάς και αδράνειας, κρύβοντας μέσα τους τα μυστικά τους, αφήνοντας μόνο τους μυστηριώδεις, σχεδόν ανύπαρκτους κυματισμούς τους να κοροϊδεύουν τον ταξιδιώτη και να μειδιάζουν θαρρείς.

Στα νερά αυτά έχει απαγορευτεί πλέον το ψάρεμα. Λίγα χρόνια πριν, ο άνθρωπος σκέφτηκε να την εκμεταλλευτεί διαφορετικά, χρησιμοποιώντας το νερό της λίμνης για προπονήσεις και αγώνες θαλάσσιου σκι. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν εύλογα και η χρήση αυτή διεκόπη. Αναρωτιόμαστε όμως για το μέλλον… Το μονοπάτι οδηγεί στο δημοτικό αναψυκτήριο από όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει μια πανοραμική θέα της. Ελάχιστοι ίσως προβληματίζονται για τις επιπτώσεις αυτής της χρήσης στο περιβάλλον.

Επιλέγουμε να «χαθούμε» μέσα στο δάσος και γι΄ ακόμα μια φορά να αισθανθούμε μέρος του σύμπαντος. Στο μοναδικό αυτό τοπίο από πλατάνια, λεύκες και βελανιδιές, το καλοκαίρι του 2002 η δημοτική αρχή – προσδοκώντας την εισροή εκατοντάδων νέων - είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί το «Διεθνές φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής». Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων.Υ.


Υ.Γ : Το άρθρο γράφτηκε στις 20/03/08 και ευχαριστούμε την Ζέττα Αντωνοπούλου για την άδεια δημοσιευσης του. Το Μέρος ΙΙ θα ακολουθήσει άυριο.

1 Comentário:

Ανώνυμος είπε...

Τί όμορφη περιγραφή! Συγχαρητήρια στην κ. Αντωνοπούλου και μπράβο σε εσάς για την επιλογή. Φύση και ιστορία και πολιτικές αιχμές.. Είναι για να ακουστεί κιόλας το άρθρο. Θα πρότεινα γι΄αυτό στην κ. Αντωνοπούλου τα "μονοπάτια της Ελλάδας" του Ρ/Σ ΣΚΑΙ.
Εξαιρετικό
Περιμένοντας τη συνέχεια

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO