12 Νοε 2008

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Δάλλα «Η σφαγή του Κομμένου» στην αίθουσα Σκουφά, Άρτα


Το συγγραφέα Γιάννη Δάλλα και το βιβλίο του «Η σφαγή του Κομμένου» παρουσιάζουν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στην αίθουσα του Σκουφά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η Μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς». Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας και οι Ηπειρωτικές εκδόσεις «Πέτρα».

Το Χρονικό του Γιάννη Δάλλα έγινε βιβλίο και κυκλοφόρησε από τις Ηπειρωτικές εκδόσεις «Πέτρα» με τον τίτλο «Η σφαγή του Κομμένου», με εικόνα εξωφύλλου έργο του Ηπειρώτη γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο Τραγωδία και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εκδοτικός Οίκος για το βιβλίο αναφέρει τα εξής:


«Στο Κομμένο της Άρτας, ένα όμορφο καμποχώρι στο Δέλτα του Αράχθου, πριν 65 χρόνια έγινε μια άγρια σφαγή. Δύσκολα μπορεί να την περιγράψει κανείς. Αδύνατο να νιώσουμε τον φόβο και τον τρόμο εκείνον του κυνηγημένου και ανυπεράσπιστου. Τον πόνο των γονιών, που μέσα από τα συντρίμμια μαζεύουν για να θάψουν τα παιδιά τους. Την απόγνωση του παιδιού που ψάχνει τους γονείς του.

Οι φιλόδοξοι αριθμοί, που τόσο καλά κατάφεραν να περιγράψουν τους νόμους της φύσης, ακόμα κι αυτοί είναι ανήμποροι να αποδώσουν το μέγεθος.


95 παιδιά έως 15 χρονών. 117 γυναίκες. 317 συνολικά οι νεκροί...


Κομμένο Άρτας, 16 Αυγούστου 1943. 120 νέα παιδιά, στρατιώτες του Χίτλερ, άφησαν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους και ήρθαν να σπείρουν τη φρίκη, γιατί είπαν πως μπορούν τον κόσμο όλο να κάνουν δικό τους. Γαλουχημένα με τα ιδανικά του παγγερμανισμού, φουσκωμένα με εθνικιστικά και φυλετικά αισθήματα για την καθαρότητα και την ανωτερότητα της φυλής τους, δεν άργησαν να μπολιαστούν με μίσος ακόμα και για μικρά παιδιά. Με την υπεροψία της τεχνολογίας του όπλου που κρατούσαν στα χέρια τους, μπήκαν στο χωριό και «θέρισαν».


Ο Ηπειρώτης (από τη Φιλιππιάδα) λογοτέχνης Γιάννης Δάλλας ήταν τότε απόφοιτος του Γυμνασίου της Άρτας. Τον συγκλόνισε η σφαγή του Κομμένου και δυο χρόνια μετά, το 1945, γράφει το Χρονικό «Η σφαγή του Κομμένου».

Εδώ έχουμε την εξιστόρηση της μεγάλης σφαγής από έναν χωρικό, Κομμιώτη, που την είδε με τα ίδια του τα μάτια και έζησε τις τρομερές της ώρες. Αυτός ο χωρικός, ο Κοσμάς Ανάστας, όπως τον ονομάζει ο Δάλλας, ένας απλοϊκός και αγράμματος άνθρωπος, γράφει την τρομερή ιστορία της 16 Αυγούστου μ' απλό τρόπο κι ο Δάλλας μονάχα ανάμεσα στα μέρη που χωρίζεται φυσιολογικά η δραματική εξιστόρηση του απλοϊκού αφηγητή, μπαίνει και μ' ένα λυρικό τρόπο εκφράζει τις εντυπώσεις και την απήχηση που είχαν τα ανείπωτα αυτά γεγονότα στην αισθαντικότητά του και που προσπαθεί να τ' ανυψώσει σαν σύμβολα στην αιωνιότητα».


πηγή Ηχώ της Άρτας

Seja o primeiro a comentar

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO