13 Δεκ 2008

Φιλοσοφικό Καφενείο

Η Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας ξεκινά τις συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου, το οποίο θα έχει τη μορφή Φιλοσοφικού Εργαστηρίου. Με πρωτεύοντα στόχο τη συμμετοχή στο στοχασμό και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, το εγχείρημα ξεκινάει με μια ακόμη φιλοδοξία: να λειτουργήσει ως ένα πειραματικό εργαστήρι που θα ασχολείται με την ανάπτυξη τρόπων μετάδοσης των φιλοσοφικών ιδεών, με την αξιοποίηση νέων μέσων και τεχνολογίας (installations, video, interactive media). Το Φιλοσοφικό Καφενείο της Πολιτιστικής Αντένας Πρέβεζας θα λειτουργήσει στην Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και προσκαλεί καλλιτέχνες και εν γένει δημιουργικούς ανθρώπους να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Οικοδεσπότης και συνδιοργανωτής στο Φιλοσοφικό Καφενείο είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Ακρίβος. Ο Κωνσταντίνος Ακρίβος είναι από τους πρώτους που συνέβαλαν στην επιτυχία της ιδέας στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και συγγραφέας του βιβλίου η «Περιπέτεια του Ερωτήματος στον Αριστοτέλη», (εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2007).

Η ιδέα

Φιλοσοφικά Στέκια υπάρχουν παραδοσιακά στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα η ιδέα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα υπό τη μορφή φιλοσοφικού καφενείου, με μεγάλη επιτυχία.


Οι φίλοι της Φιλοσοφίας, του Στοχασμού και των Τεχνών αισθάνθηκαν την ανάγκη να συνευρίσκονται σε δημιουργικές μαζώξεις, εκτός του συντηρητικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να συζητούν ελεύθερα πάνω σε θέματα που άπτονται της φιλοσοφίας αλλά και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού. Ξεκίνησαν δειλά σε μικρούς πυρήνες φίλων και εξελίχθηκαν σε πολυπληθή καφενεία που δίνουν βήμα σε επιφανείς ομιλητές, τόσο πανεπιστημιακούς όσο και κυρίως σε ελεύθερους στοχαστές και καλιτέχνες. Στην Αθήνα λειτουργούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 3 Φιλοσοφικά καφενεία.

Η ιδέα απαντάει στην ανάγκη ενός «εξανθρωπισμού» της φιλοσοφίας. Να πάψει να είναι μια σκληρή ακαδημαϊκή μάθηση και να γίνει ελκυστική σε περισσότερους. Στόχος η ανατροπή της από καθέδρας διάλεξης, σε ένα πιο ισότιμο περιβάλλον συζήτησης, όπου πραγματικά ουσιαστικοποιείται η διαλεκτική, με την Αριστοτελική σημασία, δηλαδή ως μια διαδικασία δημιουργικής διαλογικής αντιπαράθεσης. Αντί του διδακτισμού επιδιώκεται η συμμετοχή, η πνευματική συνδημιουργία και συγκατασκευή.

Η Πρώτη συνάντηση θα γίνει στα Ιωάννινα στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή στον Πολυχώρο «ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ», Καποδιστρίου 20 και ώρα 13.00 με θέμα «Το Βλέμμα. Αιχμή του εννοείν ή χάσκουσα οπή;».

Θα τεθούν και θα συζητηθούν ερωτήματα όπως: Πόσο ελεύθερο είναι το βλέμμα μας;/Είναι ένας πανδέκτης του ορατού ή ένας επιλεκτικός συλλέκτης;/Τι εννοούμε προκατάληψη του βλέμματος;/Σε ποιές υπαγορεύσεις υπακούει το βλέμμα;/ Το βλέμμα, τα χρώματα και οι γραμμές.
Εισηγητής θα είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Ακρίβος. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας
Τηλ. 26820 54445/6973447018
Email caprevez@otenet.gr

Δρ. Κωνσταντίνος Ακρίβος
Τηλ. 6936101229

Seja o primeiro a comentar

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO