Είναι ή όχι «άκρως επικίνδυνη» η τοξίνη στη λίμνη Ζηρού;
Ι. ΣΑΪΝΗΣ: Ανησυχητικό φαινόμενο… Γ. ΠΗΛΙΔΗΣ: Τα στοιχεία χρειάζονται διασταύρωση… ΒΑΣ. ΙΩΑΝΝΟΥ (Νομάρχης Πρέβεζας): Από τις καθαρότερες η λίμνη μας…
Οι πρώτες ενδείξεις της έρευνας που κάνει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην λίμνη Ζηρού της Πρέβεζας είναι μεν ανησυχητικές, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες αναλύσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί το αρχικό συμπέρασμα. Πάντως χθες ο νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασ. Ιωάννου με δηλώσεις του αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής στα νερά της λίμνης του Ζηρού μετρήθηκαν υψηλά ποσοστά, τα υψηλότερα που έχουν μετρηθεί παγκοσμίως, επικίνδυνης τοξίνης και συγκεκριμένα του κυανοβακτηρίου.
Έρευνες από άλλη επιστημονική ομάδα γίνονται και στην λίμνη Παμβώτιδα, ενώ επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διενεργεί δειγματοληψίες στη λίμνη του Αώου, καθώς και σε άλλες λίμνες της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο μελέτης για τον μοριακό χαρακτηρισμό των κυανοβακτηρίων στις λίμνες της περιοχής.
Το θέμα της λίμνης του Ζηρού, εάν επαληθευθούν οι πρώτες μετρήσεις, έχει σοβαρές διαστάσεις, αφού το κυανοβακτήριο, αν προσληφθεί από τον άνθρωπο μπορεί και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό του(!)
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιού Ιωαννίνων με υπεύθυνο τον δρα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Γιάννη Σαΐνη και μέλη την δρα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Κατερίνα Βαρέλη, τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Ευάγγελο Μπριασούλη και τον αναπληρωτή καθηγητή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γεώργιο Πηλίδη, βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη!
Είδαν την λίμνη να καλύπτεται μʼ ένα στρώμα κόκκινου χρώματος και πάχους τριών εκατοστών από την μια έως την άλλη άκρη της.
Την απορία των επιστημόνων προκάλεσε το γεγονός ότι τα βασικά είδη κυανοβακτηρίων στις Ελληνικές λίμνες είναι πράσινου χρώματος. Το κόκκινο χρώμα, που απαντάται συνήθως σε λίμνες της Β. Ευρώπης, συσχετίζεται με κυανοβακτήρια υψηλής τοξικότητας.
Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο όριο πόσιμου κυανοβακτηρίου το ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά λίτρο και για την κολύμβηση και την κωπηλασία τα 20 εκατομμυριοστά, στην λίμνη Ζηρού ανιχνεύθηκαν ποσότητες κυανοβακτηρίου μέχρι και 200 περίπου εκατομμυριοστά!
Το κυανοβακτήριο αυτό μπορεί να οδηγήσει, αν ληφθούν μεγάλες δόσεις του σε μικρό χρονικό διάστημα, σε νέκρωση του ήπατος, αλλά και σε καρκινογένηση του ήπατος αν ληφθούν μικρές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σαΐνης υπογράμμισε ότι «με τεχνική που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ανακαλύφτηκε ότι υπεύθυνο για την εμφάνιση του φαινομένου είναι το κυανοβακτήριο Planktothrix rubescens. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κυανοβακτήριο παράγει μια τοξίνη που χαρακτηρίζεται ηπατοτοξίνη και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη».
Ακόμη διευκρίνισε πως «είναι ευτύχημα που το νερό από την λίμνη του Ζηρού δεν χρησιμοποιείται για ύδρευση, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα από την κατανάλωση των ψαριών».
Και πρόσθεσε: «Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της τοξικότητας των νερών της λίμνης και μελέτη των συγκεντρώσεων της τοξίνης στα αλιεύματα σε βάθος χρόνου».
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» για την υπόθεση αυτή ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γ. Πηλίδης, ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται αυτά τα ευρήματα να πιστοποιηθούν και με άλλες αναλυτικές μεθόδους. Και αυτό γιατί τα ερευνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι τα πρώτα και χρειάζονται διασταύρωση».
Κατά συνέπεια, ναι μεν τα πρώτα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, ωστόσο απομένει να διαπιστωθεί μέσα από την έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αν ισχύουν ή κατέγραψαν ένα συμπτωματικό γεγονός.
Ο νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασ. Ιωάννου, με χθεσινές δηλώσεις του, αμφισβήτησε την ακρίβεια της έρευνας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η λίμνη του Ζηρού είναι μια από τις καθαρότερες λίμνες της χώρας μας. Το αποδεικνύουν διαχρονικές μελέτες, το αποδεικνύουν όμως και τα ίδια τα στοιχεία της έρευνας του κ. Σαΐνη. Όσον αφορά την ύπαρξη λυμάτων, θα έλεγα ότι και άλλες μελέτες που έχουν γίνει διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός καθαρότητας των νερών, αλλά και των αλιευμάτων.
Εμείς πάντως από αύριο και πάλι θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες έρευνες. Θα πάρουμε δείγματα αλιευμάτων, θα ερευνήσουμε σε όλες τις εποχές και την ποιότητα των νερών αλλά και την ποιότητα των αλιευμάτων. Θέλουμε να έχουμε αξιόπιστα συμπεράσματα πριν προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αποφάσεις ή και απαγορεύσεις, αν και εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο».
source Πρωινός Λόγος
Υ.Γ Ευχαριστούμε τον Α.Παπαβασιλείου για την είδηση
1 Comentário:
Θεωρώ την απάντηση του Νομάρχη αρκετά προχειρη και εμμέσως βλέπει
σκοπιμότητα στην επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με το πρόβλημα αυτό της λίμνης.Επίσης η απαντησή του ειναι και ανεύθυνη επειδη καθημερινά στην λίμνη διάφοροι επισκέπτες η ντόπιοι κάτοικοι ψαρεύουν και μετά απο αυτό λογικά θα πρέπει να ανησυχούν.Μάλλον θέλει να προστατέψει την λίμνη αλλά μ αυτό τον τρόπο οχι μόνο δεν πείθει αλλά
αγνοεί μια καθόλα επιστημονική έρευνα .Το φαινόμενο αυτό στην λίμνη παρουσιάζεται ΜΑΡΤΙΟ με ΑΠΡΙΛΙΟ περίπου κάθε δυο χρόνια δηλαδη το 80% της επιφανειας της κοκκινίζει.
Δημοσίευση σχολίου