11 Μαρ 2009

Eνημερωτική ημερίδα για τους αγρότες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας στο Δήμο Φιλιππιάδας την Παρασκευή 6 Μαρτίου.Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την ημερίδα ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα «νέων γεωργών», η διαδικασία έκδοσης αδειών ίδρυσης & λειτουργίας των σταυλικών εγκαταστάσεων καθώς και η ενιαία ενίσχυση.
Παρόντες στην ημερίδα εκτός από το Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννου, ο Αντινομάρχης κ. Βέργος, Δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι φορέων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και πολλοί αγρότες του Νομού.
Ο Νομάρχης στην εισήγησή του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε ο αγρότης μας, ο κτηνοτρόφος, ο χοιροτρόφος, ο πτηνοτρόφος να νοιώσει περήφανος για το επάγγελμα του.Ένα επάγγελμα αναγνωρισμένο, κατοχυρωμένο που θα έχει προοπτικές. Για να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια και να μην ντρέπεται να είναι αγρότης, να είναι κτηνοτρόφος.

Μόνο έτσι οι νέοι της περιοχής μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον και να ασχοληθούν με το χωράφι, με το θερμοκήπιο, με τον στάβλο και με την μονάδα.
Αν θέλουμε πραγματικά να έχει μέλλον η Ελληνική Γεωργία θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υπάρξει ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων γεωργών. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική διάθεση να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου. Γιατί έτσι θα παραχθούν ποιοτικά προϊόντα, που θα είναι ανταγωνιστικά στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Γιατί έτσι μπορεί επιτέλους η Ελληνική Γεωργία να καταστεί ανταγωνιστική.

Παράλληλα, οι νέοι άνθρωποι για να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα επιθυμούν βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Για να επιτευχθεί αυτό
χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών τους πλεονεκτημάτων.

Αν πράγματι επιθυμούμε ειλικρινά και όχι ευκαιριακά, και όχι προσχωματικά, να
παραμείνουν οι νέοι μας στα χωριά και γιατί όχι να επιστρέψουν και άλλοι από τα αστικά κέντρα, στα οποία ούτως ή άλλος μαστίζονται από την ανεργία, θα πρέπει να κάνουμε πράξη το σύνθημα για αειφορική
ανάπτυξη στην περιφέρεια και να δώσουμε έμφαση στις αναγκαίες υποδομές μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από:

  • Αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
  • Εκσυγχρονισμένο των εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και των περιβαλλοντικών αποθεμάτων.
  • Νέα σύγχρονα σχολειά.
  • Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας & Πρόνοιας,(Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι).
  • Υπηρεσίες πολιτισμού – αθλητισμού για τον ελεύθερο χρόνο τους».

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος κατά τον οποίο οι αγρότες εξέφρασαν εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα, ζητώντας από την Πολιτεία την λήψη άμεσων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις-ημερίδες αυτές θα συνεχιστούν και σε άλλους Καποδιστριακούς Δήμους του Νομού.



πηγή Ηχώ της Άρτας

Seja o primeiro a comentar

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO