Αυθαίρετη η μισή Φιλιππιάδα...
Μείζον είναι το πρόβλημα που ανακύπτει για την περιοχή της Φιλιππιάδας, όπου αλλάζει άρδην το καθεστώς δόμησης, αλλά και ανοίγει ένα τεράστιο θέμα, καθώς προκύπτει ότι πολλές από τις οικοδομές που κατασκευάστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι...αυθαίρετες.
Η ιστορία, η οποία μάλλον δεν είναι η μοναδική στην Ήπειρο, είναι μεγάλη και η υπόθεση αρκετά σοβαρή.
Εδώ και αρκετά χρόνια, στην Φιλιππιάδα, την πόλη των πελαργών, οι πολυκατοικίες που χτίζονται ήταν πενταόροφες, ακόμη και επταόροφες.
Το συνολικό τους ύψος μπορεί να ξεπερνούσε και τα 24 μέτρα με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία έντονη δυσφορία σε πολλούς φορείς της περιοχής.
Ο Δήμος Φιλιππιάδας, λαμβάνοντας τα μηνύματα της κοινής γνώμης, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση και την εκπόνηση μελέτης με στόχο τον περιορισμό του ύψους δόμησης και με ανώτατο όριο τα 15,8 μέτρα. Το ύψος αυτό πρακτικά σημαίνει ανέγερση τετραώροφης οικοδομής με πυλωτή.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε, πέρασε από το αρμόδιο συμβούλιο της Νομαρχίας Πρέβεζας και εστάλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την τελική έγκριση.
Κατά τον έλεγχό της από τον υπάλληλο του Υπουργείου, εκείνος διαπίστωσε έκπληκτος ότι για την δόμηση στην περιοχή της Φιλιππιάδας ίσχυε απόφαση του Νομάρχη Πρέβεζας από το 1973 που περιόριζε το ύψος στα 11,5 μέτρα!!!
Το 1985 με το νέο ΓΟΚ και με ένα παραθυράκι που άνοιξε, το οποίο φυσικά ανακάλυψαν οι μηχανικοί, άρχισαν να ξεφυτρώνουν οι μικροί ουρανοξύστες.
Στα χρόνια αυτά κανένας δεν τους σταμάτησε.
Και τώρα που ο Δήμος αποφάσισε να περιορίσει το ύψος, έγινε αποδέκτης ενός αυστηρού εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ για πιστή εφαρμογή της απόφασης του 1973.
Το θέμα που ανέκυψε συζητήθηκε σε δύο απανωτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο από κει που ζητούσε περιορισμό στο ύψος, έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί αύξησή του.
Η Πολεοδομία αποφάσισε να μην εγκρίνει στο εξής καμία άδεια οικοδομής, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, πράγμα που δεν φαίνεται εύκολο.
Το ερώτημα όμως είναι πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι 17 περίπου ιδιώτες μηχανικοί της Φιλιππιάδας, δημιούργησαν τετελεσμένα παραβιάζοντας νόμους και κανόνες. Και φυσικά ανακύπτει μείζον ζήτημα με τις δεκάδες πολυκατοικίες που χτίστηκαν στα χρόνια αυτά.
Θα κατεδαφιστούν ή θα πληρωθούν πρόστιμα για τη νομιμοποίησή τους. Και επειδή θα γίνει το δεύτερο, το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο....
source:epiruspost.gr
1 Comentário:
Ούτε κατεδάφιση ούτε πρόστιμα. Εδώ είναι Ελλαδιστάν!
Τα 15,8 μέτρα πρέπει να γίνουν το επίκεντρο κάθε αγώνα .Οι εργολάβοι μηχανικοί έχουν καταφερει να τα νομιμοποιήσουν στη συνείδηση μεγάλου τμήματος των συμπολιτών ...
Δημοσίευση σχολίου