20 Μαΐ 2009

Εξελίξεις με Ζηρό

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας, παρουσία του Νομάρχη Πρέβεζας κ. Βασίλη Ιωάννου, του Δημάρχου Φιλιππιάδας κ. Γιολδάση, του Αντινομάρχη κ. Αρβανίτη, του Αντιπροέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αναγνώστου, του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας κ. Κώστα, υπηρεσιακών παραγόντων της Ν.Α. Πρέβεζας και του Δήμου Φιλιππιάδας, καθώς και του αναδόχου των έργων που αφορούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών και δράσεων που αφορούν τις απαιτούμενες εργασίες και επισκευές για την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην περιοχή του Ζηρού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες στον ανάδοχο του έργου, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να γίνει καθαρισμός από τα μηχανήματα της Νομαρχίας και του Δήμου του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος πρόκειται να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κήπο και υπαίθριο χώρο εργασίας ομάδων.
Ο Νομάρχης τόνισε τη σπουδαιότητα ίδρυσης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Ζηρό, το οποίο θα αναδείξει και θα προβάλλει την περιοχή και θα τονώσει την οικονομία της. Ο κ. Ιωάννου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τόσο η Νομαρχία όσο και ο Δήμος φιλοδοξούμε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Ζηρό να είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ωστόσο η επιθυμία μας είναι τόσο μεγάλη που νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες, δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες, ακόμα και υπαλλήλους από τη Νομαρχία έχουμε διαθέσει στο Δήμο προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την πορεία των εργασιών. Είμαστε διατεθειμένοι πέρα των δύο εργαλαβιών, μια της Νομαρχίας και μια του Δήμου, να διαθέσουμε επιπλέον χρήματα, ώστε το συντομότερο δυνατό να υλοποιηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, μας ενημέρωσαν οι συνεργάτες μας, που παρακολουθούν τη μελέτη που έχει αναθέσει η Νομαρχία και ο Δήμος για την ποιότητα των νερών του Ζηρού, ότι ήδη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αρχίσει να παίρνει δείγματα νερού και ψαριών και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των δειγματοληψιών.

Επαναλαμβάνουμε ότι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και ο Δήμος, στοχεύουμε να αναδείξουμε το Ζηρό ως ένα Περιβαλλοντικό Πάρκο και προς αυτή την κατεύθυνση σε τακτά χρονικά θα επισκέπτομαι το χώρο των εργασιών και θα παρακολουθώ από κοντά την πορεία τους».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων στη λίμνη Ζηρού και φιλοδοξούμε μέσα από την συνεργασία του Δήμου και της Νομαρχίας να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών σε θέματα γνώσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετικά με τη μελέτη των νερών της λίμνης Ζηρού, για τα οποία πρόσφατη μελέτη είχε επισημάνει κάποια προβλήματα, όπως τόνισε και ο Νομάρχης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν αρχίσει οι δειγματοληψίες και σύντομα αναμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων».


πηγή: Ηχώ της Άρτας

18 Μαΐ 2009

Εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Κερασούντας

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας.Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η «νέα τάξη πραγμάτων» που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαΐου και ώρα 7 μμ στην πλατεία της Νέας Κερασούντας.

5 Μαΐ 2009

Λαϊκή συνέλευση για Ιόνια οδό

Λαϊκή συνέλευση με θέμα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διέλευση της Ιόνιας οδού από την περιοχή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Καμπή του Δήμου Ξηροβουνίου. Η λαϊκή συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 κάτοικοι από τα ΔΔ Καμπής και Αμμοτόπου τα οποία θίγονται περισσότερο, κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα το οποίο θα σταλεί προς τους αρμοδίους. Με ομόφωνη απόφασή του πριν από ένα μήνα περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηροβουνίου είχε αποφασίσει να καλέσει την παραχωρησιούχο, τον υπεύθυνο του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καρβούνη και την ΤΕΡΝΑ για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα ακριβή σημεία από τα οποία θα περάσει η Ιόνια οδός και τι προβλήματα θα δημιουργήσει ο δρόμος αυτός. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα. «Τα προβλήματα που αφήνουν πίσω είναι πολλά και σοβαρά» τόνισε ο Δήμαρχος Ξηροβουνίου Κώστας Κοσμάς, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων στο μέλλον.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται στο σκοτάδι της ενημέρωσης. Η ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει το κομμάτι αυτό του δρόμου, έχει εγκαταστήσει γραφεία και έχει φτιάξει εργοτάξιο στον Γυμνότοπο αλλά οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο για το πότε θ’ αρχίσει να κατασκευάζεται και από ποια σημεία ακριβώς θα περάσει ο δρόμος, αν προβλέπεται κόμβος στον Αμμότοπο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής, ποιες ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις θα χρειαστεί να απαλλοτριωθούν, αν θα γίνουν γέφυρες ή παράδρομοι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους και σε ποια σημεία θα γίνουν τα ΣΕΑ, δηλαδή οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, με βενζινάδικα, εστιατόρια κλπ. που προβλέπονται για την Ιόνια οδό.

source : epirusgate

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO