30 Αυγ 2008

Βύζας Μεγάρων - Εθνικός Φιλιππιάδας 1-0

Δεν τα κατάφερε ο Εθνικός να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου στην πρώτη του παρουσία από την ίδρυση του το 1935. Ο Εθνικός ήταν καλύτερος παρά την εχθρική διαιτησία της κ. Κυρίου του συνδέσμου Αρκαδίας, και παρά το ότι είχε πέντε σημαντικές απουσίες αφού δεν αγωνίστηκαν ο Βραζιλιάνος Φλορέντσιο, ο Σέρβος Κόσουτιτς, και ο Βούλγαρος Γκεοργκίεφ που δεν ήρθανε οι μπλέ κάρτες τους καθώς επίσης και οι τραυματίες Μπρούβας και Πάνου, θα μπορούσε να είχε φύγει από τα Μέγαρα με την πρόκριση. Η πρώτη καλή στιγμή για τον Εθνικό ήρθε στο 17΄ όταν ο Λέντζος μόνος του μέσα στην μεγάλη περιοχή απέναντι από τον Ούλμαν πλάσαρε αουτ. Στο 28΄ ο Πάππας με ένα σουτ από 40 μέτρα άφησε άγαλμα τον Σταυράκη και πέτυχε ένα τυχερό γκολ που ήταν αρκετό για να χαρίσει και την πρόκριση στην ομάδα του. Στο 43΄ είχαμε την αποβολή του Ορφανού και ο κ. Νικος Λάππας αναγκάστηκε να βγάλει τον επιθετικό Λώλη και να ενισχύσει τον χώρο του κέντρου με την είσοδο του 18χρονου Κλεισούρη. Στο 51΄ σουτ του Ατματζίδη στο οριζόντιο δοκάρι του Σταυράκη και αουτ. Στο 53΄ σέντρα του Καραμπίνα και ο Χάινις μόνος του από την μικρή περιοχή σούταρε αουτ. Στο 69΄ αποβλήθηκε ο Γκουτσούλας για χτύπημα στον Παλιάγκα εκτός φάσης, και στο 72΄ με την είσοδο του Παππά στην θέση του Χάινις ο Εθνικός έπαιξε τον Βύζαντα μονότερμα. Στο 74΄ ο Λάππας μόνος του απέναντι στον Ούλμαν τον προλάβανε οι αμυντικοί του Βύζαντα. Στο 83΄ σέντρα του Καραμπίνα σουτ του Παλιάγκα η μπάλα ΄΄έγλειψε΄΄ το δεξί δοκάρι του Ούλμαν και αουτ. Στο 86΄ παράλληλη σέντρα του Καραμπίνα, δεν πρόλαβε ο Παππάς σε κενή εστία να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα και στο 88΄ απ’ευθείας φαουλ του Λάππα η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα αλλά βρήκε σε χέρι αμυντικού και σταμάτησε την πορεία της και αντί η κ. Κυρίου να δώσει το καταφανέστατο πέναλτι έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι.

Με πολλά λάθη σε βάρος του Εθνικού η διαιτησία της κ. Κυρίου(Αρκαδίας), όπως και των βοηθών της, της κ. Κουρομπύλια(Καρδίτσας) και του κ. Κώτσιρου(Αρκαδίας).

ΕΘΝΙΚΟΣ: Σταυράκης, Παλιάγκας, Μαγκλάρας, Λέντζος, Λάππας, Λώλης (46΄ Κλεισούρης), Ορφανός, Αβραμίδης, Καραμπίνας, Μούτας, Χάινις (72΄ Παππάς).

ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ημέρα Κυπέλλου και...μεταγραφές για τον Εθνικό Φιλιππιάδας

Η αποστολή του Εθνικού βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για το παιχνίδι Κυπέλλου με το Βύζαντα Μεγάρων για το πρώτο μας επίσημο παιχνίδι. To παιχνίδι θα διεξάχθει στο γήπεδο των Μεγάρων και ώρα 17.00 μ.μ.


Όσον αφορά τα μεταγραφικά, αποκτήθηκε ο 29χρονος μέσος, Χρήστος Τσιφλίδης ο οποίος επιστρέφει στον Εθνικό Φιλιππιάδας μετά από ένα χρόνο στο Κομπότι. Στον Εθνικό θα παίζει και ο 22χρονος τερματοφύλακας Λάμπρος Σφρίντζερης από την Κλεισούρα του Δήμου Φιλιππιάδας που πέρυσι αγωνιζόταν με τον Ακράτητο. Αντίθετα λύθηκε το συμβόλαιο του Βασίλη Γεροδήμου.



Κώστας Κολιός

28 Αυγ 2008

Η σημασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας...

Γράφει η Λένα Ζαρμπαλά:
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια "Πολιτιστικός" μια πρώτη προσέγγιση θα μπορούσαμε να κάνουμε στον ορισμό "Πολιτισμός".Με τον όρο αυτό εννοούμε το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων ενός λαού ή ομάδας ανθρώπων.Ο όρος "Πολιτισμός" έχει μια διαφορετική εξέλιξη αφού στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε τα πολιτικά πράγματα,δηλαδή τις πολιτικές υποθέσεις και την ενασχόληση του πολίτη με αυτές.Με τη σημερινή έννοια,εμφανίστηκε περίπου το 1789 στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γαλλία από τους Διαφωτιστές.Στη νεοελληνική γραμματεία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1829 από τον Αδαμάντιο Κοραή.Είναι αντίστοιχος των Διεθνών όρων "civilization" και "culture".Γίνεται φανερό,ότι ο πολιτισμός είναι η ίδια η δραστηριότητα του ανθρώπου.

Οι όροι "Πολιτισμός" και "Πολιτιστικός" συνδέονται και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον,αφού ως "Πολιτιστική" μπορεί να οριστεί κάθε ανθρώπινη ανάγκη να εκφραστούν και να προβληθούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα ενός λαού.Απόρροια ένδειξης πολιτισμού αποτελούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα τόπο,με στόχο να δώσουν ζώη,να καλλιεργήσουν την πρόοδο και να αφυπνίσουν συνειδήσεις.Φέτος το καλοκαίρι στην πόλη της Φιλιππιάδας,έλαβαν χώρα αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κι αυτό έγινε φανερό από τη θερμή συμμετοχή του κόσμου.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Φιλιππιάδας,όπως και σε κάθε τόπο, κρίνονται απαραίτητες αφού ο ρόλος τους είναι σημαντικός.Αφενός,εκπαιδεύουν και επιμορφώνουν το άτομο,αφετέρου "παιδεύουν" κι ομορφαίνουν την ψυχή του.Επιπρόσθετα,η ανταλλαγή στοιχείων καθώς και η επαφή του ανθρώπου με άλλους πολιτισμούς τον εξευγενίζει αλλά και τον φέρνει πιο κοντά στις ρίζες τών προγόνων του.

H Φιλιππιάδα,ως ιστορική πόλη,έχει ανάγκη να αναδείξει τον πολιτισμό της.Οι νέοι της Φιλιππιάδας πρέπει να σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αλλά και οι παλιότεροι οφείλουν να στηρίξουν τους κόπους μας,ώστε να φυσήξει ένας καινούργιος άνεμος στην πόλη μας που θα μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους,θα αποτελέσει πηγή ζώης κι έμπνευσης,πηγή δημιουργίας κι εξέλιξης αλλά πάνω από όλα θα μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες μας και στους προγόνους μας,σε εκείνους που έθεσαν τις βάσεις....κι όρισαν εμάς ως αντάξιους συνεχιστές του έργου τους!

Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο δύο πολύ δραστήριους Συλλόγους της πόλης μας "τον Σύλλογο Γυναικών Φιλιππιάδας" αλλά και "τον Σύλλογο Περί Βιβλίου" που έχουν εργαστεί σκλήρα για να δώσουν πνοή στην πόλη μας και να προβάλλουν τον πολιτισμό της!Τέλος,θα έκανα θερμή παράκληση στους εκπροσώπους της πόλης μας να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε νέα μας προσπάθεια....
γιατί ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη....

27 Αυγ 2008

Και 1 και 2 και 3 και 4 σταθμοί διοδίων στη νέα Ιονία Οδό Αντιρρρίου -Ιωαννίνων.....

Ούτε 1 ούτε 2 αλλά 4 σταθμούς διοδίων θα έχει ο νέο δρόμος της Ιονίας Οδού.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση (άρθρο 24 της Σ.Π.), οι θέσεις σταθμών διοδίων προσδιορίζονται μόνο για το Ανοικτό Σύστημα Διοδίων και αναφέρονται πάντα σε Μετωπικούς Σταθμούς.

Για την ΙΟΝΙΑ από Αντίρριο - Ιωάννινα προβλέπονται τέσσερις σταθμοί:

  • Μεταξύ Α/Κ Κλόκοβας - Α/Κ Μεσολογγίου
  • Μεταξύ Α/Κ Αγγελόκαστρου - Α/Κ Φυτειών
  • Μεταξύ Α/Κ Αμφιλοχίας - Α/Κ Άρτας
  • Α/Κ Γοργόμυλου - Α/Κ Αβγού
Το θετικό μέχρι τώρα είναι πως το έργο προχωρά χωρίς καθυστερήσεις και δίχως να έχει δημιουργηθεί κάποια υπέρβαση στο αρχικό κόστος κατασκευής!

26 Αυγ 2008

Τον Καταγη απέκτησε ο Εθνικός Φιλιππιάδας

Άλλη μια μεταγραφή ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Φιλιππιαδας. Συγκεκριμένα απέκτησε τον 21χρονο(21/6/87) αμυντικό Σπύρο Καταγή, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε με την φανέλα της Αναγέννησης Άρτας σε 27 παιχνίδια.

Οι ΄κυανόλευκοι΄΄ μετά το χθεσινό ρεπό που είχανε επανέρχονται από σήμερα στις προπονήσεις ενόψει του Σαββατιάτικου αγώνα με τον Βύζαντα στα Μέγαρα, ενώ ματαιώθηκε το αυριανό παιχνίδι κυπέλλου με την Ανατολή στα Γιάννενα.

Αρωμα γυναίκας ......θα έχει ο αγώνας κυπέλλου και αυτό διότι ορίστηκε γυναίκα διαιτητής, όπως επίσης και η πρώτη βοηθός, του Σαββατιάτικου αγώνα κυπέλλου του Εθνικού στα Μέγαρα. Συγκεκριμένα κληρώθηκε η κ. Ελένη Κυρίου του συνδέσμου διαιτητών Αρκαδίας, με πρώτο βοηθό την κύρια Κουρομπίλια του συνδέσμου Καρδίτσας, και δεύτερος βοηθός ο κ. Κώτσιρος του συνδέσμου Αρκαδίας, και τέταρτος διαιτητής ο κ. Ρατσιάτος του συνδέσμου Αργολίδας. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο κ. Μαρίνης του συνδέσμου Αθηνών.

ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Έκλεψαν 3 μοσχάρια απο κτηνοτροφική μονάδα στον Άγιο Σπυρίδωνα

Εντοπίστηκαν μετά από 1 μήνα στη Συκούλα Αιτ/νίας

Την 26-7-2008 και ώρα πρωινή, στο Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, αλλοδαπός αφαίρεσε από κτηνοτροφική μονάδα, ιδιοκτησίας ημεδαπού, τρία (3) μοσχάρια, αξίας χιλίων (1.000) ΕΥΡΩ, κατά δήλωσή του.

Την 24-8-2008 και ώρα 01.00, Αστυνομικοί του Α.Τ. Περιφέρειας Άρτας εντόπισαν στην Συκούλα Αιτ/νίας τα τρία ζώα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον δικαιούχο, ενώ ο αλλοδαπός δράστης της κλοπής, δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

πηγή Ηχώ της Άρτας

Μα και αυτός....τόσα άλλα ελεύθερα κυκλοφορούν...

Σήμερα οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 9.30 σήμερα το πρωί θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία των 90.508 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά τις 11 το πρωί να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (http://www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (1564).

Όσον αφορά την πορεία των βάσεων, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ που έγραψαν εφέτος πάνω από 18 στις πανελλαδικές εξετάσεις ωθεί τις βάσεις των περιζήτητων σχολών (π.χ. Νομικές, Παιδαγωγικές, Ιατρικές και ορισμένες Πολυτεχνικές) σε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, η αύξηση του αριθμού όσων έγραψαν κάτω από τη βάση και οι μικρές αποκλίσεις στον αριθμό εκείνων που έγραψαν μέτρια ή καλά στις εξετάσεις (από 11 ως 16,5) οδηγούν τις βάσεις αρκετών σχολών που απαιτούν αντίστοιχες βαθμολογίες προς τα κάτω.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημαίνει, όμως, και την έναρξη άλλων «αγώνων».Για πολλούς επιτυχόντες, μετά τη χαρά έρχεται η αναζήτηση στέγης, ή η αγωνία για μία μεταγραφή. Για τους περίπου 30.000 μη επιτυχόντες, από την άλλη, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την αναζήτηση «εναλλακτικών» σπουδών.

Πηγη: in.gr

25 Αυγ 2008

Φιλικό Προετοιμασίας: Πρώτη ήττα στα Τρίκαλα για τον Εθνικό Φιλιππιάδας

Την πρώτη του ήττα στα φιλικά προετοιμασίας γνώρισε ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Οι «κυανόλευκοι» αντιμετώπισαν στα Τρίκαλα την τοπική ομώνυμη ομάδα και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν ηττήθηκαν στο φινάλε με 2-1.Σκόρερ για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν ο Βραζιλιάνος Φλορένσο (64'), ο οποίος εξελίσσεται σε μόνιμο σκόρερ της ομάδας. Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, αντέδρασαν. Ισοφάρισαν στο 73' με τον Γαϊδαρτζή και πήραν τη νίκη τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος με τον Γεωργίου.

Ο Νίκος Λάππας ξεκίνησε τον αγώνα με τους Σταυράκη, Σιαπέρα, Παλιάγκα, Μπλέτσο, Λώλη, Αβραμίδη, Καραμπίνα, Κόσουτιτς, Γκεοργκίεφ, Μούτα και Χάινις. Επίσης έπαιξαν οι Πάνος, Φλορένσο, Κλεισούρης, Παππάς, Ορφανός, Μπόλλος, Γ. Βλάχος, Γκέτσης και Σ. Βλάχος.

Επόμενο φιλικό τεστ για το συγκρότημα της Φιλιππιάδας και τελευταίο τεστ εν όψει του αγώνα Κυπέλλου με την Κόρινθο είναι την Τετάρτη στα Γιάννενα με αντίπαλο την τοπική Ανατολή.

Κώστας Κολιός

23 Αυγ 2008

myFilippiada Music Channel

Επειδή χωρίς μουσική δε κάνουμε πλέον θα μπορείτε να βλέπετε τα αγαπημένα σας μουσικά video clips στη δεξιά στήλη! το παρόν εχουν γίνει upload το Baboul Hair Cutting των Agoria και μετά μια μίνι συνέντευξη απο Trentemoller στο Ministry of Sound ....ενώ η ανανέωση θα γίνεται.... όποτε γίνεται!!!!

Λέτε παρέλαση να βγάλει...????
χλωμό....

22 Αυγ 2008

1η Αγωνιστική με γειτονικό ντέρμπι Εθνικού Φιλιππιάδας - Αναγέννηση Άρτας

Κέφια είχε η κληρωτίδα για την ομάδα της πόλης μας μιας και την πρώτη αγωνιστική θα αντιμετωπίσει την γειτονική ομάδα της Αναγέννησης Άρτας και το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο της Φιλιππιάδας. Η γενικότερη κλήρωση της αγωνιστικής περιόδου δε χωράει χαρακτηρισμούς τύπου εύκολη ή δύσκολη για τον Εθνικό μιας και μέλημα της ομάδας η καλή παρουσία στο πρωτάθλημα και η επιδίωξη για συγκομιδή βαθμών σε κάθε παιχνίδι ώστε σε συνδυαστεί με παραμονή. Αναλυτικά η 1η αγωνιστική έχει ως εξής:

1η αγωνιστική 18η

Αναγέννηση Γιαννιτσών - Νίκη Βόλου
Δόξα Δράμας - Ζάκυνθος
Λαμία - Παναιτωλικός
Θερμαϊκός Θέρμης - ΠΑΟΝΕ
Εθνικός Κατερίνης - Πυρσός Γρεβενών
ΠΑΣ Πρέβεζα - Εορδαϊκός
Φωκικός - Μακεδονικός
Εθνικός Φιλιππιάδας - Αναγέννηση Άρτας
Οδυσσέας Αναγέννησης - Ένωση Αλεξανδρούπολης

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Εθνικού μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

Εθνικός Φιλιππιάδας- ΠΑΣ Γιάννενα 1 -1

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο δεύτερο φιλικό του παιχνίδι ο Εθνικός Φιλιππιάδας κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι ΄κυανόλευκοι΄ του Νίκου Λάππα μετά την πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΣ Πρέβεζα, ήρθε και η πολύ καλή απόδοση που είχαν στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, έναν ΠΑΣ Γιάννινα που θεωρείται από πολλούς ένα από τα φαβορί για άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Ο Εθνικός κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα , έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, ήταν έξυπνα στημένος μέσα στον αγωνιστικό χώρο, και αν οι παίχτες του ήταν πιο ουσιαστικοί στην τελική προσπάθεια και τελείωναν τις ευκαιρίες που δημιουργήσανε τότε θα έπαιρνε μια εύκολη νίκη. Στο 7΄ λεπτό ο Λάππας βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Κουβεντάρη, αλλά αντί να πλασάρει προσπάθησε να σιγουρέψει το γκόλ πασάροντας σε συμπαίκτη του αλλά τον προλάβανε οι αμυντικοί του ΠΑΣ και απομάκρυναν σε κόρνερ. Στο 9΄ απ’ευθείας φαουλ του Λουτσιάνο μπλόκαρε εύκολα ο Σταυράκης. Στο 18΄ ο Σταυράκης απέκρουσε το πλάσε του Σαιτιώτη. Στο 23΄ σέντρα του Λάππα δεν πρόλαβε την τελευταία στιγμή με προβολή ο Καραμπίνας να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ότι δεν κατάφερε όμως στο 23΄ ο Καραμπίνας το πέτυχε στο 29΄ ο Βραζιλιάνος Φλόρεντσο με σουτ έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Κουβεντάρη. Ήταν ένα εκπληκτικό σε εκτέλεση γκολ του νεαρού Βραζιλιάνου και καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους που βρεθήκανε στο γήπεδο. Στο 40΄ ο Φλορέντσο μόνος απέναντι στον Σικαλιά, αλλά το πλάσε του απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ. Στο 43΄ απ’ευθείας φαουλ του Μούτα μπλόκαρε εντυπωσιακά ο Σικαλιάς. Στο 48΄ Αργεντινός Ριμόλντι με σουτ πέτυχε το τελικό 1-1. Στο 72΄ ο Παππάς μόνος του απέναντι από τον Ντεγκρά έκανε το πλάσε αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ. Στο 81΄ πλάσε του Κόσουτιτς απέκρουσε με τα πόδια σε κόρνερ ο Ντεγκρά. Στο 89΄ απ’ευθείας φαουλ του Κόσουτιτς απέκρουσε πάνω στην γραμμή με το κεφάλι ο Στάθης.

Διαιτητής ο κ. Μαζαράκος Η. με βοηθούς τους κ.κ. Μαζαράκο Ν. και Μαγιάννη του συνδέσμου Άρτας.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Σταυράκης, Μούτας, Αβραμίδης, Παλιάγκας, Μαγκλάρας, Λέντζος, Λάππας, Ορφανός, Φλορέντσο, Χάινις, Καραμπίνας. Έπαιξαν ακόμη οι Μπαντής, Σιαπέρας, Βλάχος Γ., Λώλης, Κόσουτιτς, Γκεοργκίεφ, Μπόλλος, Γκέτσης, Πάνου και Παππάς.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Κουβεντάρης, Γεωργούλης, Λουμπούτης, Γόγολος, Κάστρο, Ριμόλντι, Μέζα, Τζάνης, Μιχαλόπουλος, Λουτσιάνο, Σαιτιώτης. Έπαιξαν ακόμη οι Βαρτζιώτης, Διαμαντίδης, Καρακώστας, Κούσας, Κουτσοσπύρος, Μιχαήλ, Παγώνης, Σικαλιάς, Στάθης, Παππάς και Ντεγκρά.

ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

20 Αυγ 2008

Επίσκεψη του Νομάρχη Πρέβεζας στον αρχαιολογικό χώρο Όρραον

Επίσκεψη σε έργα που αφορούν παρεμβάσεις-αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων καθώς και αποκαταστάσεις μνημείων της Βυζαντινής περιόδου, πραγματοποίησε ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, την Δευτέρα 18 Αυγούστου, συνοδευόμενος από τον Αντινομάρχη, κ. Κώστα και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κα. Ζέρβα και κ. Αναγνώστου.

Έτσι μια από τις επισκέψεις του Νομάρχη ήταν και ο αρχαιολογικός χώρος Όρραον, όπου γίνονται παρεμβάσεις βελτίωσης-ασφαλτόστρωσης του δρόμου πρόσβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 215.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω έργα τα οποία επιθεώρησε ο Νομάρχης στο Ν.Πρεβέζης ( Ιερά Μονή Ηλιοβουνίων, Ορραον και Αρχαία Νικόπολη) χρηματοδοτούνται από το διακρατικό πρόγραμμα
INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2000-2006. Ο κ. Ιωάννου ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες με στόχο την ολοκλήρωσή τους στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν παραδοθεί στους πολίτες.

πηγή: Ηχώ της Άρτας

19 Αυγ 2008

Πλατεία Γ.Παπανδρέου....

Πάντως μια σκέψη που κάνω είναι να αρχίζω τη δημοσίευση αυτή καπως έτσι... Μια φορά και έναν καιρό...νομίζω δε θα αργήσει να γίνει... Στο ψητό...

"..η πλατεία άρχισε να κατασκευάζεται μόλις ξεκινούσα το Πανεπιστήμιο το 2002...τελείωσα τη σχολή...η πλατεία δε διαφέρει και πολύ από τότε, η μόνη διαφορά είναι κάτι πλάκες που μπήκαν. Το κακό είναι πως η συγκεκριμμένη πλατεία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας, που σημαίνει άμεση εξασφάλιση χρημάτων και δεν έχει να κάνει με τα ταμεία του Δήμου...!Οι πλάκες είναι παρατημμένες εκέι για πολύ καιρό, που και που ερχόταν δύο εργάτες να προσθέσουν καμμία...μέχρις εκεί!Κρίμα γιατί η έκταση της πλατείας είναι μεγάλη και θα μπορούσε άμεσα να χρησιμοποιηθεί για χώρο εκδηλώσεων και να μην τρέχουμε στα προαύλια των σχολείων..."

*¨Το Post αυτό έγινε αρχές Αυγούστου 2007....παραθέτω το ίδιο ακριβώς αφού δεν άλλαξε τίποτα απολύτως....μέχρι και οι πλάκες είναι εκεί ρηγμένες...απλά είναι λιγότερες μιας και υπάρχουν και επιτήδειοι....Καλύτερα να μη ξεκινήσει ποτέ ένα έργο, παρά να μείνει στη μέση μιας και δηλώνει μια μορφή αδιαφορίας....¨

**Το Post εγινε επίσης Γενάρη του 2008 ως έχει...και εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτα φαίνεται θα συνεχίσω να βάζω το ίδιο για πολλά χρόνια ακόμα...μέχρι να γίνει αυτή η πλατεία!Επαναλαμβάνω, έργο ενταγμένο στο Θησέα, που σημαινει πως τα χρηματα δεν εχουν να κάνουν με τα ταμεία του Δήμου...ή μηπως θα πει κανείς πως τα χρήματα που επιχορηγήθηκαν ήταν για...όσο φτάσει ...

*** Η δημοσίευση έγινε και πάλι τον Απρίλιο του 2008.Φυσικά και τα αποτελέσματα ίδια...πάλι σχετικά με την φωτογραφία διαφέρει οτι δεν υπάρχουν οι πλάκες ...όχι γιατί χρησιμοποιήθηκαν βέβαια...απλά κάποιοι δανείστηκαν μερικές μωρέ να φτιαξου την αυλή τους

*** Αυγουστος 2008 και στη πλατεία θα μας φάνε τα ποντίκια.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΧΩΜΑ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΚΑΝΑ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ....


18 Αυγ 2008

Με το ...δεξί στα φιλικά ο Εθνικός.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο πρώτο του φιλικό παιχνίδι που έδωσε στην Πρέβεζα ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Οι ΄κυανόλευκοι΄ παρά το ότι βρίσκονται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, πήραν την νίκη με σκορ 2-1 είχανε ένα χαμένο πέναλτι, ένα δοκάρι, και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Ο τεχνικός της ομάδας κ. Νίκος Λάππας δοκίμασε διάφορα σχήματα και χρησιμοποίησε όλους τους ποδοσφαιριστές που είχε στην διάθεση του. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 40΄ με πλάσε του Ναγιέφσκι. Στο 40΄ ο νεοαποκτηθείς Σέρβος Νίκιτσα Κόσουτιτς εκτέλεσε το πέναλτι που κέρδισε ο Λάππας αλλά ο Γιαννίκος απέκρουσε σε κόρνερ. Στο 72΄ κεφάλια του Βραζιλιάνου Φλορέντσο στο οριζόντιο δοκάρι του Γιαννίκου. Στο 79΄ ο Γερμανός Λίντς με κεφάλια το 1-1 και στο 87΄ ο Φλορέντσο πέτυχε με πλάσε το τελικό 1-2.

Διαιτητής ο κ. Ρούσσος του συνδέσμου Πρέβεζας.

Π.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑ : Ζάχος, Δράκος, Μάρκος, Γατσέλος, Χαιδάκης, Δήμας Θ., Κόκας, Μηλιώνης, Ναγιέφσκι, Φέκας, Χήρας.

Επαιξαν ακομη οι Γιαννίκος, Δεσύλας, Ντέντσας, Μπόλος, Συρόπουλος, Δήμας Χ., Αντωνίου, Χολέβας, Καζούκας, Τριαντάφυλλος, Θεολόγου και Ντέτσικας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ : Σταυράκης, Πάνου, Αβραμίδης, Παλιάγκας, Σιαπέρας, Μαγκλάρας, Λέντζος, Γκεοργκίεφ, Βλάχος Γ., Παππάς, Λώλης, Καραμπίνας.

Επαιξαν ακομη οι Μπαντής, Γκέτσης, Σιαπέρας, Ορφανός, Λάππας, Κόσουτιτς, Λίντς, Φλορέντσο και Σιδηρόπουλος.

ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

17 Αυγ 2008

Και ο Σέρβος Kosutic στον Εθνικό...

Mεταγραφών συνέχεια για τον Εθνικό. Συγκεκριμένα απέκτησε τον 23χρονο (7/12/85) Σέρβο μεσοεπιθετικό Νikica Kosutic. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση αφού ο Kosutic αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική Σερβίας με την φανέλα της F.K. Bezanija, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία της Βουλγαρίας με την φανέλα της Chernomorets Burgas.

Μετά την απόκτηση του Nikica Kosutic οι ΄΄κυανόλευκοι΄΄ σχεδόν έχουν κλείσει το ρόστερ τους, εκτός αν βρεθεί κάτι ενδιαφέρον στο μεταγραφικό παζάρι, ίσως κάνουν ακόμη μια μεταγραφή.

Σήμερα ο Εθνικός δίνει στις 6 το απόγευμα το πρώτο του φιλικό παιχνίδι, στην Πρέβεζα όπου θα αντιμετωπίσει τον τοπικό Π.Α.Σ. Πρέβεζα, και ο τεχνικός της ομάδας κ. Νίκος Λάππας μετά από 28 ημέρες σκληρής δουλειάς και προπονήσεων, στην προετοιμασία θα έχει την ευκαιρία να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλους τους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεση, ενώ χρόνο συμμετοχής αναμένεται να πάρουν και τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα, ο Βραζιλιάνος Florenco και ο Σέρβος Kosutic.

Κώστας Κολιός

16 Αυγ 2008

Προσοχή! Κυκλοφορουν πλαστά χαρτονομισματά αξιάς 200 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Άρτας ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 200ευρώ εντοπίστηκε στην αγορά της Άρτας και μάλιστα καταγράφεται πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε παρόμοιο συμβάν με τέτοιας αξίας χαρτονόμισμα. Ετσί και μεις με την σειρά μας συνιστούμε την προσοχή στους μαγαζότερες και της Φιλιππιάδας αλλά και ολόκληρης της περιοχής ώστε να είναι λίγο επιφυλακτικοί με τα 200ρικα που λαμβάνουν..Μέρες που είναι τα καλικατζαράκια θα βγούνε παγανιά....

15 Αυγ 2008

Σάμπα θα χορεύει ο Εθνικός...

'Αρωμα βραζιλίας θα έχει φέτος ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Συγκεκριμένα απέκτησε τον 21χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό Joceir Florenco από την Βραζιλιάνικη GREMIO. Ο Florenco είναι η ενδέκατη φετινή μεταγραφή του Εθνικού, και οι μεταγραφικές κινήσεις των ΄΄κυανόλευκων΄΄ δεν σταματάνε εδώ αφού βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση ενός κοινοτικού επιτελικού μέσου που το όνομα του σίγουρα θα συζητηθεί στα ποδοσφαιρικά στέκια για πολύ καιρό αφού οι συστάσεις που τον συνοδεύουν, και οι εμφανίσεις του στις προηγούμενες ομάδες που αγωνίστηκε μιλάνε για ένα πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Ακόμη σε άλλη μια σπουδαία μεταγραφή ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Συγκεκριμένα απέκτησε από τον Π.Α.Σ. Γιάννενα τον 21χρονο διεθνή με την Εθνική νέων Γιώργο Λάππα. Ο Λάππας ξεκίνησε από τον Εθνικό Φιλιππιάδας από όπου πήρε μεταγραφή για τον Π.Α.Σ. Γιάννενα, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε για έξι μήνες με την Νίκη Βόλου.

Σήμερα οι ΄΄κυανόλευκοι΄΄ έχουνε ρεπό και από αύριο ξανά στις προπονήσεις, αφού την Κυριακή θα πάνε στην Πρέβεζα όπου θα αντιμετωπίσουνε τον τοπικό ΠΑΣ Πρέβεζα στο πρώτο τους φιλικό παιχνίδι.

ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

12 Αυγ 2008

Πρόγραμμα «Νέοι Και Επιχειρηματικότητα» από ΟΑΕΔ

Ένα νέο πρόγραμμα, με στόχο την προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, κατήρτισε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετά από σχετική εισήγηση του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργου Βερναδάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπέρ της άρσης των δυσκολιών εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας και της διασφάλισης συνθηκών ομαλής και γρήγορης μετάβασης των νέων από το εκπαιδευτικό σύστημα στην απασχόληση.

Το πρόγραμμα «Νέοι Και Επιχειρηματικότητα», απευθύνεται σε νέους ηλικίας 22 έως 32 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση και δίνει προτεραιότητα σε καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις, που βασίζονται στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Έχει προϋπολογισμό 57 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2008 και 2009.

Ο ΟΑΕΔ λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί δυναμικό τρόπο ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, καταβάλει στους ανέργους νέους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυξημένη επιχορήγηση ύψους 18.000 έως και 21.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ, όπου μπορείτε να κατεβασετε και το πληροφοριακό έντυπο από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ

πηγή :Ηχώ της Άρτας


9 Αυγ 2008

Ο βασιλιάς της Ελλάδας είναι εδώ...

...έτσι τουλάχιστον μου έδωσαν να καταλάβω το πλάνο που έδειξε η κινεζική τηλεόραση κατά την είσοδο της χώρας μας στη παρέλαση των αθλητών. Την ώρα λοιπόν που οι χιλάδες θεατές φώναζαν σε άπταιστα ελληνικά Hellas-Hellas ( λέμε τώρα ).....νάτος ξαφνικά ο τέως βασιλιάς στο πλάνο να χαιρετά με υπερηφάνεια την χώρα του απολαυμβάνοντας το ώς....βασιλιά της!! Προς στιγμήν λέω, μωρέ λες να άλλαξε το καθεστώς και δε το πήρα πρέφα? Απ'την άλλη είναι και επίτιμο μέλος της ΔΟΕ και άρρηκτα συνδεδεμένος με την χώρας όντας βασιλιά της κάποια χρόνια πριν , οπότε περίμενα εν συνεχεία να δείξει κάποιο μέλος της κυβέρνησης μας ....

Τελικά παρέλασε η χώρα μας και άλλο πλάνο από εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν είδα...

Και περίμενε η Ντόρα Μπακόγιαννη με φορεμένο το χαμόγελο της και ο Μιχάλης Λιάπης με την χωρίστρα περιποιημένη για πλάνο, αλλά ο σκηνοθέτης έκανε....τον κινέζο!!!!!!!!!

Στα της τελετής... Συγνώμη αλλά εγω είμαι ακόμα στην τελετη έναρξης της Αθήνας. Πείτε με κολλήμενο ή οπως αλλιώς θέλετε αλλά η τελετή μας τουλάχιστον είχε καλλιτεχνική απόχρωση. Το να αραδιάζεις χιλιάδες χορευτές να τους βάζεις να συγχρονίζονται περισσότερο για στρατιωτική επίδειξη μου φαινόταν παρά για κάτι άλλο. Άσε που αν έβλεπες κάνα πλάνο κοντινό στα πρόσωπα τους πίστευες ότι μεσα τους σκέφτονται πως αν κάνουν κανα λάθος , έξω τους περιμένει η βίτσα !! Απόρια το έχω επίσης για κείνες τις τσούπρες που σχημάτιζαν τον διαδρομο για την παρέλαση, ναι ναι εκείνες με τα ασπα φορεματάκια, ντοπαρισμένες ήταν και χοροπήδαγαν επί μιαμιση ώρα με το χαμόγελο στα χείλη??Εμ το άλλο, ο θεατής της μιας εξέδρας δε μπορούσε να δει απέναντι μιας και το νέφος και υγρασία (άγγιξε το 95%) είχαν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αποπνυκτική και μη μου πει κανείς ότι ήταν καπνος από τα πυροτεχνήματα γιατί, θα διαψευστεί τις επόμενες μέρες.

Εν κατακλείδι, καλή η τελετή έναρξης, με ωραία τεχνολογικά εφέ και ωραίο τελείωμα αλλά κάπως έχασαν το νόημα της καλλιτεχνικής φύσεως, θέλοντας να δείξουν ότι είναι υπερδύναμη και παρατάσσοντας αμέτρητους στρατιώτες...συγνώμη χορευτες ήθελα να πω! Εδώ θα μου πεις το να μπαίνουνε καουμπόιδες με αγροτικά είναι προτιμότερο...???

Και μη ξεχάσω....ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ......!!!!

8 Αυγ 2008

Όλα έτοιμα για την τελετή έναρξης στο Πεκίνο...

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, πλησιάζει στο τέλος της και στο Πεκίνο όλα είναι έτοιμα για την τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8:08 ώρα Κίνας, δηλαδή στις 15:08 ώρα Ελλάδας. Οι κινέζοι πιστοί οπως πάντα στις προκαταλήψεις του μιας και η μέρα κ ώρα της τελετής συντονίζεται στις 08.08.08 και ώρα 08.08.!!!!

Εντυπωσιακό....και όλα αυτά μιας και το 8 ειναι Εθνικός τυχερός αριθμός στη Κίνα...

Τα νέα του Εθνικού...

Σπουδαία μεταγραφική επιτυχία για τον Εθνικό Φιλιππιάδας που σήμερα ανακοίνωσε την απόκτηση του 20χρονου διεθνή με την Εθνική Νέων, αμυντικού Αποστόλη Αβραμίδη από τον Π.Α.Σ. Γιάννινα. Ο Αβραμίδης είχε παραχωρηθεί πριν δυο χρόνια από τον Εθνικό στον Π.Α.Σ. Γιάννινα, ενώ πέρυσι είχε αγωνιστεί στον Π.Α.Σ. Πρέβεζα.
Μετά τον Αβραμίδη οι ΄΄κυανόλευκοι΄΄ βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση ενός επιθετικού από σύλλογο Β΄ Εθνικής κατηγορίας ο οποίος επίσης είναι διεθνής με την Εθνική Νέων και ίσως και σήμερα να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, ενώ συζητάνε και με δυο κοινοτικούς ποδοσφαιριστές, έναν μέσο και έναν επιθετικό και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ της ομάδας.
Χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζεται με καθημερινές διπλές προπονήσεις η προετοιμασία των "κυανόλευκων" στο αθλητικό κέντρο του συλλόγου, στο Ζηρό.

Κώστας Κολιός

6 Αυγ 2008

Λίμνη Ζηρού, μοναδική ομορφιά σε ένα σύνθετο πρόβλημα, Μέρος ΙI

Γράφει η Ζέττα Αντωνοπούλου, αρχαιολόγος, MSc Ε.Μ.Π. στο περιοδικό MONUMENTA :

Τι συμβαίνει επιτέλους με τη διαχείριση αυτού του μοναδικού θησαυρού;

Το έτος 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000 από τη Νομαρχία Πρέβεζας και εξασφαλίσθηκαν κονδύλια για την αξιοποίησή της, Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν, περιελάμβαναν το πεζοπορικό μονοπάτι, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα τένις, κ.λπ.) και 2-3 κτίρια που κτίσθηκαν στην όχθη της λίμνης ως εστιατόρια, αλλά ουδέποτε λειτούργησαν. Το δημοτικό αναψυκτήριο παρόχθια της Λίμνης, που άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2004, έχει κτισθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα, έγιναν επεκτάσεις έργων και εγκαταστάσεων (κτίρια και χώρος στάθμευσης) της καφετέριας στο δυτικό μέρος της λίμνης Ζηρού, που προκάλεσαν αισθητική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα δημιούργησαν ερωτηματικά για την ενδεχόμενη μελλοντική μόλυνση.

Αναζητώντας περαιτέρω το γιατί και το πώς, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το περίεργο σχήμα της διεκδίκησης της διαχείρισης της λίμνης από τρεις δήμους: Φιλιππιάδας (N. Πρέβεζας), Θεσπρωτικού (Ν. Πρέβεζας) και Ξηροβουνίου (Ν. Άρτας). Με λύπη διαπιστώνουμε πως η λαϊκή παροιμία «όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει» βρίσκει ακόμα μια εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

Από την άλλη, φαίνεται να υπάρχουν προτάσεις, όπως αυτή του Χαρ. Γκούβα να χαρακτηρισθεί «Εθνικός Δρυμός Λίμνης Ζηρού» με προεδρικό διάταγμα, ενταγμένος στο δίκτυο φυσικών τόπων Natura 2000 και να συσταθεί μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΝΠΙΔ, αυτόνομο οικονομικά, με σκοπό την οικονομική διαχείριση και την οικολογική ανάπτυξη της λίμνης και του δρυμού. Έχουν γίνει προσπάθειες για την εύρεση νέων χρήσεων – ατυχείς μεν – και η πρόθεση παραμένει. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι φορείς διαχείρισης έχουν τις ίδιες προτεραιότητες ή κινούνται από τα ίδια κίνητρα. Το σίγουρο είναι ότι οι διαφωνίες των τοπικών αρχών υπερίσχυσαν της ανάγκης προστασίας ενός σημαντικού φυσικού πλούτου. Πόσος χρόνος χρειάζεται άραγε για να αντιληφθεί ο άνθρωπος πως η συμφιλίωση με τη φύση είναι το συμφέρον και η ελπίδα του για το αύριο; Στον Τοπικό Τύπο πρόσφατα αναφέρεται ότι διοργανώθηκε ημερίδα για το μέλλον της λίμνης Ζηρού, η οποία έληξε αισιόδοξα με την ασαφή και καθησυχαστική υπόσχεση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων τοπικών αρχών.

Ίσως το μυστικό της επιτυχημένης διαχείρισης να βρίσκεται στο συνδυασμό του φυσικού περιβάλλοντος με τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης που βρίσκονται στην όχθη της. Η ματιά μας κατευθύνεται εκεί… Κι όπως το νερό λαμπυρίζει κάτω από το φως του ήλιου, ρίχνει αντανακλαστικές δέσμες φωτός, φωτίζοντας τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα της Παιδόπολης, όπου κρύβονται παιδικές αναμνήσεις και χαμόγελα, τόσο μακρινές όμως, όσο και οι ερειπωμένη της εικόνα.

Η Ζηρόπολη
Στη βασίλισσα Φρειδερίκη οφείλεται η πρωτοβουλία και η μέριμνα της δημιουργίας παιδοπόλεων στην ελληνική ύπαιθρο για την περίθαλψη των ορφανών. Η συγκεκριμένη, στις όχθες της όμορφης λίμνης, ονομάστηκε «Άγιος Αλέξανδρος», όπως και η ομώνυμη εκκλησία, οι ντόπιοι όμως την ξέρουν ως «Ζηρόπολη». Τα κτήρια έχτισαν αυστριακοί αρχιτέκτονες και η διάταξή τους θυμίζει μικρό χωριό. Στις αναμνήσεις ενός συνταξιούχου σήμερα εκπαιδευτικού, που μαθήτευσε εκεί τα χρόνια 1950-2, αναδύονται οι εικόνες απλών, καθαρών και περιποιημένων χώρων: κοιτώνες, σχολικές αίθουσες, γραφεία, εργαστήρια – ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το ξυλουργείο – μεγάλη αίθουσα θεάτρου, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κιόσκια, που όπως ο ίδιος αναφέρει «δρόσιζαν τις εκπαιδευτικές μας συγκεντρώσεις κατά τους θερινούς μήνες.Εκεί αλλά και σε κάθε εκδήλωση της καθημερινής ζωής, οι δάσκαλοι και οι ομαδάρχες μας μάθαιναν να συμπεριφερόμαστε ευγενικά και με σεβασμό προς τους μεγαλυτέρους μας» και συνεχίζει καταθέτοντας από ψυχής όταν θυμάται τους δασκάλους του «δεν ήταν μόνο δάσκαλοι, αλλά και γονείς μας». Στο ίδιο κείμενο διαβάζουμε πως οι μαθητές με τους δασκάλους τους ασχολήθηκαν το 1950 με τη δενδροφύτευση στο λόφο δεξιά της εισόδου. Τα πανύψηλα σήμερα δέντρα στην πλαγιά τον γεμίζουν με υπερηφάνεια.

Από το 1950 μέχρι το 1975 η «Ζηρόπολη» απετέλεσε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και οικονομικό πυρήνα της περιοχής. Φιλοξένησε, μόρφωσε και κατάρτισε επαγγελματικά περίπου 800 αγόρια, 6-17 ετών, και απασχόλησε πολυάριθμο προσωπικό (υπαλλήλους γραφείου, φύλακες, εργάτες, τεχνίτες, μαγείρισσες, καθαρίστριες, δασκάλους, ιερείς, κ.ά.). Το 1965 με τον ισχυρό σεισμό, πολλά λιθόκτιστα κτίρια υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και η πόλη πέρασε σε παρακμή. Τα ορφανά παιδιά μεγάλωναν και έφευγαν, όπως οι νέοι της υπαίθρου εγκαταλείπουν το χωριό τους σε αναζήτηση της τύχης τους… Το 1986 η Παιδόπολη Ζηρού σταμάτησε τη λειτουργία της. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1992, οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιήθηκαν για την στέγαση 2000 Αλβανών οικονομικών προσφύγων.

Στη δική μας περιήγηση, εισπράξαμε μια ολοκληρωτική εγκατάλειψη, μια ερειπωμένη πολιτεία-φάντασμα, με φανερά όχι μόνο τα σημάδια του χρόνου, αλλά και του βίαιου και καταστροφικού περάσματος του ανθρώπου. Χρόνος, σεισμοί, δίνες νερού, βανδαλισμοί, περιγράφουν μονολεκτικά τα αίτια. Τα παλιά κτήρια χορτάριασαν, οι στέγες έπεσαν, οι θύρες έσπασαν, σημάδια προσωρινής κατοίκησης ή καταφυγίου περιθωριακών ομάδων. Συγκινητική η εικόνα του κτηρίου των γραφείων, όπου η βλάστηση το έχει κυριολεκτικά καλύψει.

Φαίνεται πως δεν υπήρξε μέχρι τώρα μέριμνα αποκατάστασης των κτηρίων. Αντιθέτως, ξεχωρίζουμε καινούργιες κατασκευές με σύγχρονες υποδομές(!), σε μια απομίμηση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιακά … άδεια!
Τα άδεια κελύφη μπορούν να επισκευαστούν και να στεγάσουν νέες χρήσεις. Η Παιδόπολη μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως κατασκήνωση, ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή ως εγκαταστάσεις για ήπιας μορφής τουρισμό. Σε κάθε σκέψη – πρόταση – λύση σημαντική παράμετρος είναι η εκάστοτε περιβαλλοντική μελέτη και η αυτονόητη προτεραιότητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι σημερινοί κάτοικοι επισκέπτονται τη λίμνη συνήθως τις Κυριακές και τις αργίες. Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός γεμίζει πολύχρωμους αετούς. Το γήπεδο ποδοσφαίρου αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σχολικών εκδρομών. Κι όμως! Σ΄ αυτό το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν η φύση και ο άνθρωπος. Στο χέρι μας είναι να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να βρεθούν λύσεις. Λύσεις που δεν απομακρύνουν τον άνθρωπο από κάθε πηγή ζωής, αλλά τον κάνουν σύμμαχο και φίλο – ενίοτε και προστάτη της.

Ευχαριστούμε την Ζέττα Αντωνοπούλου για το υπέροχο άρθρο που μας παραχώρησε δείχνοτας ταυτόχρονα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σημερινή κατάσταση στο Ζηρό αλλά και γενικότερα της Φιλιππιάδας και των περιχωρων.

5 Αυγ 2008

Λίμνη Ζηρού, μοναδική ομορφιά σε ένα σύνθετο πρόβλημα, Μέρος Ι

Γράφει η Ζέττα Αντωνοπούλου, αρχαιολόγος, MSc Ε.Μ.Π. στο περιοδικό MONUMENTA :
Κατευθυνόμενοι από την Άρτα προς τα Ιωάννινα και έχοντας μόλις περάσει την κωμόπολη της Φιλιππιάδας, στα δεξιά μας φαντάζει το μοναστήρι της Παντάνασσας, μοναδικό μνημείο του 13ου αιώνα που επιβάλλεται στο ηπειρώτικο τοπίο. Ίσα που προλαβαίνει κανείς να δει την πινακίδα που κατευθύνει στη Λίμνη Ζηρού, αριστερά της Εθνικής οδού.

Είχα την τύχη να με ξεναγήσουν στην περιοχή ντόπιοι κάτοικοι και να μου διηγηθούν τις ιστορίες της λίμνης που συχνά συνδέονται με τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Για τους περισσότερους, που έχουν χορτάσει τα οφέλη της φύσης, πρωταγωνιστής του μέρους εκείνου δεν είναι η ίδια η λίμνη, ούτε το μοναδικό δάσος που απλώνεται στις όχθες της, αλλά η «Παιδόπολη» της Φρειδερίκης, που χτίστηκε το 1950 -55 για την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Για εμάς, τους κατοίκους των πόλεων, η ομορφιά της φύσης υπερισχύει των δημιουργημάτων του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον όμως για την ιστορία τους και ο προβληματισμός για τη σημερινή τους κατάσταση προκαλούν την αγωνία μας.

Φτάνουμε στην «κλειδωμένη» Πύλη της Παιδόπολης, που πλέον κρατά ένα ρόλο διακοσμητικά ερειπιώδη. Η διαδρομή συνεχίζεται στο οικολογικό πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στο λόφο πάνω από τη λίμνη. Κατά μήκος του θαυμάζουμε τα πράσινα νερά και τον αντικατοπτρισμό του βράχινου όγκου της απέναντι όχθης. Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από τη σλαβική λέξη Ozero (λίμνη), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από σλαβικά φύλα. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν. Οι διαστάσεις της λίμνης είναι περίπου 900m Χ 600m. Το μέγιστο βάθος της βρέθηκε 70 μ., ενώ στη βόρεια όχθη το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μ. Η νότια όχθη «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά.

Κάπου εκεί, κατεβαίνουμε στη μικρή αποβάθρα, περιεργαζόμαστε το μετρητή της στάθμης του νερού και απομένουμε να «βυθιζόμαστε» στην ήρεμη εικόνα. Η ακύμαντη ιριδίζουσα επιφάνεια της λίμνης, διάστικτη από πρασινωπές ανταύγειες, προσδίδει στο τοπίο μια μοναδική ομορφιά. Όπως κοιτάς τα νερά της, σου μοιάζουν καλυμμένα από ένα πέπλο ησυχίας, ομορφιάς και αδράνειας, κρύβοντας μέσα τους τα μυστικά τους, αφήνοντας μόνο τους μυστηριώδεις, σχεδόν ανύπαρκτους κυματισμούς τους να κοροϊδεύουν τον ταξιδιώτη και να μειδιάζουν θαρρείς.

Στα νερά αυτά έχει απαγορευτεί πλέον το ψάρεμα. Λίγα χρόνια πριν, ο άνθρωπος σκέφτηκε να την εκμεταλλευτεί διαφορετικά, χρησιμοποιώντας το νερό της λίμνης για προπονήσεις και αγώνες θαλάσσιου σκι. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν εύλογα και η χρήση αυτή διεκόπη. Αναρωτιόμαστε όμως για το μέλλον… Το μονοπάτι οδηγεί στο δημοτικό αναψυκτήριο από όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει μια πανοραμική θέα της. Ελάχιστοι ίσως προβληματίζονται για τις επιπτώσεις αυτής της χρήσης στο περιβάλλον.

Επιλέγουμε να «χαθούμε» μέσα στο δάσος και γι΄ ακόμα μια φορά να αισθανθούμε μέρος του σύμπαντος. Στο μοναδικό αυτό τοπίο από πλατάνια, λεύκες και βελανιδιές, το καλοκαίρι του 2002 η δημοτική αρχή – προσδοκώντας την εισροή εκατοντάδων νέων - είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί το «Διεθνές φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής». Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων.Υ.


Υ.Γ : Το άρθρο γράφτηκε στις 20/03/08 και ευχαριστούμε την Ζέττα Αντωνοπούλου για την άδεια δημοσιευσης του. Το Μέρος ΙΙ θα ακολουθήσει άυριο.

3 Αυγ 2008

Η Φιλιππιάδα την περίοδο 1912-1913 σε μοναδικές και ιστορικές εικόνες...

Σημαντικές και ιστορικές φωτογραφίες έχει συλλέξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρεβεζας σε συνεργασία με ''Αρχείο Ιδρύματος Ακτια Νικόπολις'' και ανάμεσα τους πολλές φωτογραφίες της Φιλιππιάδας την περίοδο 1912-1913. Στόχος του έργου είναι η παραγωγή ψηφιακού υλικού για την προβολή του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου του Ν.Πρέβεζας, μέσω της ψηφιοποίησης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της συστηματικής διαχείρισης του εν λόγω αποθέματος. Το απόθεμα της ευρύτερης περιοχής του Ν.Πρέβεζας αποτελεί μια αυτοτελή και πολύ σημαντική θεματική ενότητα που καλύπτει το σύνολο της ιστορικής της πορείας στο χρόνο και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό.

Το υλικό αυτό για την πόλη μας θα παρουσιαστεί και στο blog μας εβδομαδιαίως με διαφορετικές εικόνες ώστε να γνωρισουμε όλοι την πόλη μας πως ήταν τη περίοδο 1912-1913, παρουσιάζοντας τις εικόνες στη δεξιά στήλη της ιστοσελιδας και στο τέλος θα παρουσιαστούν όλες μαζί σε ένα όμορφο βίντεο.Με τη σειρά μας να συγχαρούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και να ενθαρρύνουμε τον Δήμο μας να συλλέξει τις φωτογραφίες αυτές και να προχωρήσει σε μια παρουσίαση στο χώρο του Δημαρχείου ανοικτή στο κοινό ώστε να γνωρισουμε όλοι την ιστορία της πόλης μας.

2 Αυγ 2008

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά...

Η έγκαιρη επέμβαση και ο καλός συντονισμός μεταξύ πυροσβεστικών δυνάμεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατάφεραν γρήγορα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στον Δήμο Φιλιππιάδας Πρεβέζης, που ξέσπασε μεταξύ των χωριών Γυμνότοπος και Κερασώνας. Στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι προχτές-πιθανολογείται από κτηνοτρόφους- και έκαιγε δασική έκταση και θάμνους. Μέσα σε τρεις ώρες η φωτιά σβήστηκε, αλλά άφησε πίσω της 70 στρέμματα στάχτης. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 10 οχήματα και 25 πυροσβέστες από τη Φιλιππιάδα και τις γύρω περιοχές. Επικεφαλής τέθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Θανάσης Καλλίνας, ενώ με παρέβαση του νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου κινητοποιήθηκαν από το Ακτιο δύο «Καναντέρ».

source: enet.gr

1 Αυγ 2008

Εγκρίσεις έργων από τον Δήμο

Την Δευτέρα 28 Ιουλίου συνεδρίασε η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Φιλιππιάδος, προεδρεύοντος του Δημάρχου κ. Δημήτρη Γιολδάση και ομόφωνα ενέκρινε, κατόπιν συντάξεως μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, την εκτέλεση των εξής έργων:

  • «Πεζοδρομήσεις στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 100.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Δρόμων», προϋπολογισμού 260.893,32 ΕΥΡΩ
  • «Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου στη γέφυρα Καλογήρου», προϋπολογισμού 50,000,00 ΕΥΡΩ
  • «Φωτισμός Παλαιάς Φιλιππιάδας-Ελευθεροχωρίου», προϋπολογισμού 100,000,00 ΕΥΡΩ
  • «Διαμόρφωση Παλαιού Δημαρχείου Δήμου Φιλιππιάδας για τη μετατροπή του σε Ωδείο», προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Διαμόρφωση Χώρου Δημοτικού Πάρκινγκ», προϋπολογισμού 50,000,00 ΕΥΡΩ
  • «Οριοθέτηση νέου οικισμού του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου Δήμου Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 10.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Ανάδειξη Κάστρου Ρωγών», προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης στο Τοπικό Διαμέρισμα 200.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Ανάδειξη Παραδοσιακής Βρύσης στο Τοπικό Διαμέρισμα Δρυοφύτου του Δήμου Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 20.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Καθαρισμός Ποτισταυλάκων», προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ
  • «Αντικατάσταση Αγωγού Ύδρευσης στο Τοπικό Διαμέρισμα Πέτρας», προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ
πηγή Ηχώ της Άρτας

Τα νέα του Εθνικού...

Αλλη μια μεταγραφή ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Συγκεκριμένα απέκτησε το 19χρονο αμυντικό Οδυσσέα Χαρίτο από τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τους ερασιτέχνες του Π.Α.Σ. Γιάννινα. Ο Χαρίτος είναι η ένατη φετινή μεταγραφή των κυανολεύκων που δεν σταματάνε εδώ αφού βρίσκονται κοντά στην απόκτηση δύο επιθετικών και ενός μέσου ώστε να ολοκληρωθεί το ρόστερ.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν άλλα δύο φιλικά εκτός από αυτό με τον Π.Α.Σ. Γιάννινα. Το ένα θα γίνει την Κυριακή 24 Αυγούστου στα Τρίκαλα με τον Α.Ο. Τρικάλων και το άλλο στις 3 Σεπτεμβρίου στην Ηγουμενίτσα με το Θεσπρωτό.
Μεγάλη είναι η ανταπόκριση τω φιλάθλων όσο αφορά στα εισιτήρια διαρκείας, ενώ σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται και οι εργασίες στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης.

Κώστας Κολιός

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO